Verdraaid lekker!

Mirjam van der Werff en Angela Vlot werkten beiden jaren in de horeca, waar zij zagen hoeveel voedsel er weggegooid wordt. In 2016 besloten zij dat ze graag hun samenwerking wilden voorzetten, maar ook iets aan dit probleem te doen én de zichtbaarheid ervan te vergroten. Het is voor hen beiden erg belangrijk dat mensen ontdekken en beseffen hoeveel voedsel dat nog helemaal in orde is, maar wellicht minder mooi, wordt weggegooid. Een eigen koffiezaak beginnen, dat wilden ze toch liever niet, dus werd uiteindelijk Twisted Jams opgericht: verdraaid lekkere jams en chutneys van groente en fruit.

Altijd anders

Ze geven eerlijk toe dat ze zelf geen grote liefhebbers waren van jam, maar daarom vonden ze het juist een leuke uitdaging! Hoe kunnen ze met verschillende soorten groente en fruit smaakcombinaties en een exclusief, bijzonder product maken? Ze experimenteren er op los en lusten het nu zelf ook erg graag. Juist omdat het gaat om kromme of overrijpe producten, weten zij van tevoren zelf niet met welke soorten ze gaan werken. Hierdoor worden zij des te meer gestimuleerd creatief te zijn in hun combinaties. Een aantal smaken, zoals peer-vanille, hebben zij standaard in hun assortiment, omdat bijvoorbeeld appels en peren altijd wel over zijn. Daarnaast hebben zij ook altijd hartige jams en chutneys, omdat ditzelfde geldt voor paprika’s en tomaten.

“Mensen twijfelen vaak een beetje over de smaken, omdat ze jams van rood fruit gewend zijn, van die hele zoete. Maar als ze eenmaal proeven hoe bijzonder zoet met hartig is, slaan ze meteen een paar potjes in!”

Mirjam en Angela willen graag hun steentje bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling. Maar ook willen ze graag laten zien dat producten niet van ver hoeven te komen. De jam wordt in Utrecht gemaakt en de groente en fruit proberen zij zoveel mogelijk lokaal in te slaan. Ze werken graag samen met horeca, andere kleine bedrijven en media, waardoor duurzaamheid steeds meer in de spotlight komt te staan. Het is niet alleen belangrijk dat de jam lekker is, maar dat mensen weten wat de achtergrond is.

Terug naar het makersoverzicht? Klik hier.

Maker: Twisted Jams

Enthousiast geworden over Twisted Jams? Je vindt hun producten hier!

Bijzondere smaken

Twisted Jams staat voor bijzondere smaken, die Mirjam en Angela zelf verzinnen en combineren. Zo hebben zij al eens ananas-drop jam gemaakt en appel met karamel-zeezout. En omdat zij nog altijd veel met horeca samenwerken, overleggen ze zo af en toe eens met een chef. In plaats van te werken met een bestaande smaak jam, beschrijft de chef het gerecht en wordt er een jam op maat geproduceerd. Ook vragen Mirjam en Angela regelmatig input van kennissen en hun publiek en zitten zij dus nooit verlegen om ideeën. Van kersen-marshmallow tot sinaasappel-whiskey; het is allemaal even lekker én duurzaam. En ben je er toch niet zo zeker van? Mirjam en Angela geven altijd een aantal tips over hoe je de jams en de smaken kunt combineren.